Beoordeel deze pagina
8,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Bieden en onderhandelen op een starterswoning

Bijgewerkt op Wednesday 29 January 2020

Afhankelijk van de woningmarkt en de prijsklasse waarin u een huis zoekt, kunt u soms flink onderhandelen over de aankoopprijs. In de grotere steden, waar anno 2020 vaak sprake is van krapte op de woningmarkt, kan het onderhandelproces heel anders verlopen dan op het platteland. U zult in Utrecht, Den Haag of Amsterdam wellicht meteen meer dan de vraagprijs van een huis moeten bieden om de eigenaar te worden.

Als er meer aanbod is dan vraag, dan kunt u juist een bod uitbrengen dat veel lager is dan de vraagprijs. De verhoudingen tussen vraag en aanbod zijn van groot belang bij het bepalen van uw bod.

Snel naar:


Bieden en onderhandelen

Als koper doet u een bod op de woning. Uw eerste bod is vaak lager dan de originele vraagprijs. Al zal dit afhangen van de woningmarkt op de locatie waar u een nieuwe woning zoekt. Het eerste bod kan door de huizenverkoper worden aangenomen of afgewezen. Wanneer het bod wordt afgewezen, kan de huizenverkoper een tegenbod doen of u vragen om een nieuw bod te doen, dat dichter bij de oorspronkelijke vraagprijs ligt.

Een aankoopmakelaar kan u helpen met de onderhandelingen. De makelaar weet hoe de markt ervoor staat en wat een huis waard is. Bovendien weet een makelaar als geen ander hoe het bieden en onderhandelen in zijn werk gaat. Uiteraard is een aankoopmakelaar niet gratis, maar de aankoopprijs zou ook met de makelaarscourtage lager moeten zijn dan de prijs die u zelf had bereikt in de onderhandelingen. Afhankelijk van de markt en de verhouding tussen vraag en aanbod, moet u een keuze maken of de meerwaarde van een aankoopmakelaar gaat opwegen tegen de kosten.

Twee soorten biedingen

Als u een huis op het oog heeft en u een serieus bod wilt gaan doen, heeft u een keuze. U kunt twee soorten biedingen doen op een starterswoning:

  • Een uiterst bod
  • Een onderhandelbaar bod

Bij een uiterst bod geeft u aan dat er over de hoogte van het bod niet meer kan worden onderhandeld. De verkoper krijgt dit bod, of niets. Bij een onderhandelbaar bod kan de huizenverkoper wel met een tegenbod komen. Er is ruimte voor onderhandeling.

Zowel de verkoper als de biedende partij hebben tijdens de onderhandelingen het recht om het bod en/of de vraagprijs op ieder moment te verhogen of te verlagen. Ook kan de verkoper tijdens de onderhandelingen op elk moment de verkoopprocedure veranderen.

Bieden onder de marktwaarde

Een jaar of tien geleden was het heel normaal om onder de vraagprijs te bieden, maar in de huidige markt moet u misschien bij het eerste bod al meteen overbieden. Houdt bij het bieden op starterswoningen altijd in de gaten wat u het huis waard vindt. Het is belangrijk dat u niet meer gaat betalen dan u voor de woning over heeft. Alles lager dan het definitieve bedrag wat u in gedachte had is natuurlijk mooi meegenomen.

Het is belangrijk dat u weet wat uw positie is ten opzichte van de verkoper. Het is goed om voor uzelf de onderstaande vragen mee te nemen als u een bod wil gaan uitbrengen:

  • Ben ik de enige koper?
  • Staat de starterswoning al langer te koop?
  • Moet er nog veel aan renovatie gedaan worden?
  • Wat zijn mijn maximale maandlasten?

Biedingsbrief met ontbindende voorwaarden

Een bod uitbrengen op een starterswoning wordt meestal gedaan via een biedingsbrief. Om uzelf te beschermen tegen een miskoop of een ongewenste aankoop, raden we u aan om in ieder geval de volgende ontbindende voorwaarden in uw biedingsbrief te vermelden:

  • Eerste huis kopen onder voorbehoud van financiering Koop uw eerste huis onder voorbehoud van financiering. Dit betekent dat de koop niet door gaat indien u onverhoopt de woningfinanciering (startershypotheek e.d.) niet rond kunt krijgen. Deze ontbindende voorwaarde bevat een datum tot wanneer u als beginnende koper de kans krijgt om de financiering van de woning rond te krijgen. Lukt het u niet om de financiering rond te krijgen, dan wordt het koopcontract ontbonden.
  • Maximale voorziening na bouwkundige keuring U kunt een maximale voorziening opstellen voor eventuele kosten die uit de bouwkundige keuring naar voren komen. We raden u aan om zelf een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.
  • Opleverdatum De datum waarop of de periode waarin de starterswoning moet worden opgeleverd.
  • Keuze notaris aan huizenkoper Als koper kiest u zelf bij welke notaris de koopakte wordt opgesteld en ondertekend.
  • Vrije woningoplevering De woning dient ontruimd, vrij van huur en andere gebruiksrechten en aanspraken wegens huurbescherming opgeleverd te worden. U zult maar een eerste huis kopen waar nog een huurovereenkomst op blijkt te zijn gevestigd.
  • Duur van het bod Neem een uiterste datum op tot wanneer uw bod geldig is.
  • Schone woningoplevering In de ontbindende voorwaarden kunt u opnemen dat de verkopers de woning schoon en opgeruimd afleveren.
  • Starterslening en andere starterssubsidies Bent u een starter op de woningmarkt en bent u van plan een Starterslening (of andere starterssubsidie) te gebruiken voor het kopen van uw eerste koophuis? U kunt in de ontbindende voorwaarden opnemen dat u de woning enkel koopt wanneer u een starterslening krijgt.

Tot slot is het interessant om vooraf uw mogelijke starterslening berekenen. Zo weet u wat de financiële mogelijkheden zijn.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?